Royal Caribbean kaptajn

Royal Caribbean – en jordklode i miniatureformat

Mere end halvdelen af kaptajnerne på Royal Caribbeans 25 skibe er fra Skandinavien.  Cruisebloggen fik en snak med kaptajn Mattias Persson om fokus på ligestilling i rekrutteringen og om sammenholdet ombord mellem en mængde af forskellige nationaliteter.
– Verden ville se bedre ud hvis mennesker opførte sig overfor hinanden som man gør hos Royal Caribbean, siger Mattias Persson.

Royal Caribbean, Labadee
Vil du også arbejde i solen med Royal Caribbean?

Skandinavisk rekruttering hos Royal Caribbean
Royal Caribbean Cruises Ltd. har sit udspring i Norge i 1968. Det er ikke usædvanligt at de skandinaviske gæster ombord får førstehåndsinformation når kaptajnen informerer om vejr og vind i højtalerne. Og i dag er over halvdelen af kaptajnerne fra Skandinavien. Flest kommer fra Norge, men den hurtigste øgning af styrmænd  – blivende kaptajner – er fra Sverige. Tillige kommer der også flere kvindelige styrmænd som arbejder på broen – altsammen takket være kaptajn Mattias Persson fra Stockholm. Sverige er nemlig et af de fem lande som rekrutterer til kaptajn- og styrmandsbesætningen. Også Finland tilhører den gruppe af lande som tilfører personale til broen.

Royal Caribbean cruise Norge
Har kaptajn Mattias verdens bedste kontorsudsigt?

Sammenhold og sjov ombord  
Til Cruisebloggen fortæller Mattias Persson om fokus på ligestilling i rekrutteringen – og udfordringen i dette. Han fortæller også om sammenholdet hos personalet, uanset om det er i arbejds øjemed eller når kolleger fra forskellige jobområder tørner sammen i hyggelige fodboldkampe.

Men vi begynder med det øgede fokus på rekruttering af svenske styrmænd. Mattias Persson har arbejdet i virksomheden siden 2001. Han kombinerer kaptajnsrolle n med at rekruttere mere svensk personale til ”broen” på skibet, i samarbejde med søfartshøjskolen (Linneuniversitetet) i Kalmar.

Royal Caribbean kaptajn
En kaptajn og hans skib (Voyager of the Seas)

Hej Mattias, fortæl om rekrutteringen af svenske styrmænd .
– Royal Caribbean har et samarbejde med søfartsøjskolen i Kalmar hvor jeg forelæser for eleverne.
To gange om året er jeg med i udvælgelsen hvor totalt ti styrmænd – inklusive kvinder – ansættes i en praktikperiode på seks måneder på en af vores skibe.

Mattias fortæller at Royal Caribbeans fokus på at nå større ligestilling hos medarbejderne på broen – uden at gå på kompromis med kvaliteten.
– Det absolut vigtigste er at vi rekrutterer de rigtige mennesker. Udfordringen er at skabe en mere lige fordeling af køn – idet at 80 % af eleverne er mænd. Men vi klarer det! Af de seneste 36 svenske rekrutteringer er 15 styrmænd kvinder.

For nuværende har Royal Caribbean tre kvindelige kaptajner, hvoraf to er fra Sverige og en fra Danmark.

Royal Caribbean kaptajn
Kaptajn Mattias (nr. 2 fra venstre) med kolleger fra New Zeeland, USA og Norge.

Hvad kræves det for at arbejde ombord på et cruiseskib?
– Social kompetence og diciplin er nødvendigt. Du har flere tusind kolleger, af mange forskellige nationaliteter. Du skal kunne lide at omgås med mange forskellige mennesker. Det er arbejde døgnet rundt ombord og mange brikker som skal passes ind i det store overordnede ”puslespil”, og det kræver diciplin.  Der findes et vist hierarki, men hos os i Royal Caribbean også en skandinavisk ”feeling”.

Mattias siger yderligere, at udover atmosfæren, så er også hele sikkerhedsaspektet skandinaviskt forankret.
– Vi har de hårdeste sikkerhedskrav i branchen.

Royal Caribbean Sverige
Cruise med Royal Caribbean.

Hvad er sjoveste ved at arbejde ombord hos Royal Caribbean?
– Muligheden for udvikling! Svaret kommer promte fra Mattias, som fortæller at karrierestigen fra styrmand til kaptajn kan tage op til ti år.

– Det kan syntes som lang tid, men du har chancen for udvikling i mange spændende trin i løbet af tiden, siger han. Udviklingen gælder ikke bare profesionelt jobmæssigt, men også det at du har muligheden for at møde og opleve så mange forskellige mennesker og kulturer. Og så også alle de fantastiske destinationer og lande som du får lov til at besøge verden rundt!

Royal Caribbean – en jordklode i miniatureformat
Mattias fortæller om sammenholdet og de varme venskaber ombord. Han er selv med på skibets fodboldhold. Mattias laver sjov og siger at han troede at han ville få lov til at bære anførerbindet på fodboldholdet.
– Men en af de tyrkiske kokke er meget dygtig til fodbold og blev derfor holdkaptajn.

Under hver cruiserute skiftes personalet delvist. Men holdfølelsen ombord består. Når Mattias arbejder til søs er han øverste chef for hele besætningen. Han vægter ord som samarbejde, respekt, tydelighed, stolthet og engagement.
– Verden ville se bedre ud hvis folk opførte sig mere overfor hinanden som man gør ombord hos Royal Caribbean, afslutter Mattias Persson med et smil.

Kaptajn Royal Caribbean
Kaptajn Mattias som har stortrives hos Royal Caribbean siden 2001.

Læs interviewet med svenske Isak, anden styrmand på verdens største cruiseskib.

Skrevet af Rosita – Royal Caribbean, oversat af Betina Otzen – Royal Caribbean

Cruiseblogens reporter møder kaptajn Mattias Persson.

 

 

2 tanker om "Royal Caribbean – en jordklode i miniatureformat"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *