Den søsyge kaptajn Gus

Gustav ”Gus” Andersson kalder sig selv for skipper. Kærligheden til havet har han haft siden barnsben. Nu styrrer han verdens største cruiseskib hos Royal Caribbean. Men karrieren til søs kunne havde været en kort affærre – Gus var nemlig særdeles søsyg. Til Cruisebloggen giver han sine bedste tips til at overvinde søsyge.

Kaptajn Gustav Andersson hilser Cruisebloggen og gæster velkomne til “broen”.

Fra Fiskebäck til verdens største cruiseskib
Gustav ”Gus” Andersson har arbejdet hos rederiet Royal Caribbean siden 2001. Nu er hans hjem, verdens største cruiseskib Harmony of the Seas ti uger af gangen. Derimellem pendler han mellem hustru og børn i Sydafrika. Gøteborgdialekten findes dog stadig. Gustav Andersson voksede op i en lille by, Fiskebäck, i Västra Frölunda, med en far som arbejdede til søs.

Sin første løn som sømand, som Gus kalder det, fik han i 1989. Tidligere arbejdede han ombord som kok og alt mulig mand med gode motorkundskaber.
– Jag lavede stort set alt det som ingen andre gad, og lærte rigtigt meget om mange forskellige ting. Det var en god start på min karriere, konstaterer kaptajn Gus.

Derefter fulgte studier til søkaptajn i Kalmar, 1993-97. Karrieren til søs kunne dog været endt på et tidligt stadie idet Gus led af søsyge.
– Jag begyndte at arbejde på et lastskib som gik over Nordsøen. Og der kunne det rigtigt gynge. Også om vinteren på Østersøen. Med tiden forsvandt min søsyge men jeg har stor forståelse for dem som er nervøse for at blive søsyge. Vores skibe er moderne bygget med stabilisatorer og det mærkes næsten ikke at du er til søs. Vores gæster bliver sjældent rigtigt søsyge.

Kaptajn Gus´ arbejdsplads til søs på verdens største cruiseskib.

5 tips til dig som er søsyg
Til Cruisebloggen giver Kaptajn Gus sine bedste tips til hvordan du overvinder søsyge.
1) Hav mad i maven. På et cruise er det let at hurtigt få afgang til en lille bid mad, næsten uanset tid på døgnet. Men det er også en balancegang – om heller ikke at være for mæt.
2) I midten af skibet og på lavere dæk gynger det ofte mindre.
3) På større skibe gynger det generelt mindre end på mindre skibe.
4) Søsygetabletter og søsygearmbånd hjælper for manges vedkommende. Søsygetabletter kan fås ombord hvis du får behov for det.
5) Der findes flere myter om hvad man bør spise for at undgå søsyge. Ingefær og grønne æbler f.eks.

Gustav Gus Andersson fra den lille Fiskebäck cruiser på de store have.

3 spørgsmål til kaptajn Gus
Cruisebloggen sørgede også for at få stillet lidt yderligere spørgsmål til den erfarne kaptajn.

Har du været med til at gæster har misset at komme ombord i tid inden skibet forlader havnen?
– Et fåtal af gange er gæster ikke kommet til havnen og ombord i tid til afrejse. Og så er det dem som har ”forladt” mig og ikke omvendt.

Cruise i Caribien eller i Middelhavet, hvad forslår du at jeg skal vælge?
– Kultur og udflugter på Middelhavsruterne. Og Caribien er jo, ”fun in the sand”, siger Gustav med et smil. Han fortsætter: Desuden kommer det delvist også an på hvilken sæson på året som du planlægger at rejse i. Vores Middelhavscruises går fra maj til oktober.

Allure of the Seas, Royal Caribbean
På en cruise med Royal Caribbeans skibe findes der mange flere oplevelser til bords.

Hvilken er din favorithavn at ankomme til?
– Oj, det er svært at vælge! Men jeg siger Nawiliwili. Det er en havn på Kauai i Hawaiis ørige. Fantastisk smuk natur og en lille havn med en speciel og personlig atmosfære. Harmony of the Seas er for stor til at gå ind der, men med vores mindre skib Radiance of the Seas kan du komme dertil.

Skrevet af Rosita Royal Caribbean – oversat af Betina Royal Caribbean

En tanke om "Den søsyge kaptajn Gus"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *